ROMATOİD ARTRİT TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORULARA YANITLAR

Romatoid Artrit(RA); kronik-süreğen, inflamatuvar-iltihaplı- özellikle küçük eklemleri iki taraflı tutan, eklemler dışında bazen organ tutulumları da (akciğer vb) görülebilen bir romatizmal hastalıktır. Eklem dışında ayrıca göz, bazen damarları (romatoid vaskülit), sinirleri, uzun süre tedavisiz ise amiloid birikimi ile böbrekleri etkileyebilmektedir.

.......

Asıl olay eklem zarı, sinovyal, genetik yatkın bireyde tetikleyici bir faktör neticesinde; infeksiyöz, sigara, çevresel etkenler gibi immünolojik olayların başlaması ve immün olaylar neticesinde yıkım, disabilite, deformite olabilmektedir.

...........

Hastalık çok detaylı anlatılmayacaktır, herkesin anlayabilmesi için. Fakat tedavisinde asıl amaç ?? inflamasyonu baskılamak, düşük hastalık aktivitesi, remisyon, hayat kalitesini artırmak, fonksiyonel kapasiteyi artırmak.

..............

 

Tedavide: non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID), steroidler, DMARDs (hastalık modifiye edici ilaçlar, metotreksat, sülfasalazin, hidroksiklorokin, leflunomide..), biyolojik ajanlar (antiTNF; adalimumab, etanercept, infliksimab, golimumab, certolizumab/ antiCD20:rituximab/CTLA4,abatacept). Daha önceleri altın tedavi, minosiklin vb kullanılmaktaydı. lokal eklem enjeksiyonları faydalı olabilmekte, ayrıca önmeli konuda yeterli-düzenli-kişiye özel egzersiz programlarıdır. İyot tedavisinin yeri yok gözükmekte fakat görüşü bilgisi olan bu konuda bize yazabilir: etki mekanizması ne olacak ???

Devamı ve fazlası yakında sol taraftaki "Romatoid Artrit" linkinde sunulacaktır.

 

 

  
3930 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam43
Toplam Ziyaret219402
Site Haritası
Hava Durumu
Saat
Prof. Dr. Ali ŞAHİN

Prof. Dr. Ali ŞAHİN

Kişisel Web Sitesi

Copyright (c)

HAYATA GÜLÜMSE